Team buildingul nu este doar un trend, nici distractie gratuita, nici o scuza de a mai parasi incintele apasatoare ale birourilor. Citeste continuarea articolului.

Team buildingul nu este doar un trend, nici distractie gratuita, nici o scuza de a mai parasi incintele apasatoare ale birourilor. Evenimentele de team building reprezinta componente strategice ale procesului de consolidare a echipei in vederea implinirii unor obiective de afaceri. Daca vrei ca programele tale de team building sa aiba rezultatul scontat, tine seama de urmatorii pasi:

  • Defineste obiectivul.
    Un eveniment de team building trebuie planificat si organizat in jurul unui obiectiv bine definit: rezolvarea unei probleme nou aparute in sanul echipei, o situatie de fuziune a doua echipe care necesita readaptare si armonizare cu noul grup, facilitarea redemararii dupa reorganizarea companiei etc. Chiar si atunci cand nu avem o ocazie speciala care ar necesita o astfel de interventie si vrem sa organizam un team building pur si simplu pentru a optimiza lucrul in echipa, este bine sa identificam cu precizie zonele de imbunatatire: un team building orientat, de pilda, spre ascultarea activa sau gestionarea conflictelor, luarea deciziilor sau delegare.
  • Alege activitatea de team building corespunzatoare.
    Nu orice activitate de socializare reprezinta team building. Sporturile extreme sau petrecerile pline de antren or fi bune pentru moralul general al echipei, dar nu construiesc si nu consolideaza neaparat o echipa de lucru. Activitatile de team building trebuie sa raspunda obiectivelor despre care vorbeam la punctul 1, dar si profilului fiziologic, psihologic sau demografic al grupului, nivelului de senioritate sau tipului de job. Tocmai datorita acestei complexitati, organizarea unui team building reclama o abordare profesionista. Pentru o alegere perfecta, apeleaza cu incredere la un furnizor de servicii profesionale de team building.
  • Afla nevoile membrilor echipei.
    Un program de team building reusit respecta atat obiectivele de business, cat si nevoile celor care alcatuiesc echipa. Pentru un team building eficient, demareaza din timp cercetarea si afla care sunt prioritatile membrilor echipei. Initiaza intalniri individuale, discutii de grup sau incearca varianta chestionarelor electronice.
  • Construieste echipe mici.
    Indiferent de numarul participantilor la team building, impartirea pe echipe in cadrul activitatilor trebuie sa permita o gestionare usoara si o buna vizibilitate a tuturor componentilor echipei. In mod ideal, o echipa de team building va cuprinde 6-10 membri, un numar suficient de mare pentru indeplinirea tuturor rolurilor si sarcinilor prescrise si suficient de mic pentru ca membrii echipei sa nu fie tentati sa dezerteze.
  • Organizeaza mai des evenimente de team building.
    Este dovedit ca o frecventa sporita a activitatilor de team building are beneficii directe asupra productivitatii. Pentru a vedea rezultate semnificative, initiativele de team building ar trebui puse in practica cel putin o data pe an. Continuitatea si coerenta programelor sunt asigurate daca apelezi cu fidelitate la acelasi facilitator de team building.
  • Urmareste rezultatele.
    Petrecerea s-a spart si fiecare pleaca la casa lui? Nu tocmai. Un eveniment de team building urmeaza alt scenariu. Ce faci dupa un program de team building? Verifici ce ai obtinut. Si poti incepe chiar in cadrul evenimentului. Rezerva ultima ora pentru un debriefing (condus de un facilitator experimentat): o discutie care sa puncteze realizarile concrete ale team buildingului si sa propuna modalitati de aplicare a celor invatate la locul de munca. Stabilirea de obiective post-team building are darul de a mentine treaza in mintea participantilor experienta si, implicit, motivatia de a continua procesul de invatare.