O idee ajunge realitate atunci cand ti-o asumi in egala masura mental, emotional si fizic. Adica atunci cand iti doresti sa investesti in viitor, cand esti constient ca ai bariere de eliminat (fie ca sunt mentale sau externe, de mediu sau conjuncturi relationale) si cand ai vointa de a face lucrurile sa se intample.

In esenta, transformarea ideii in actiune este un proces care incepe divergent, prin explorarea cat mai multor optiuni si trasee, continua cu asezarea intr-o forma coerenta a informatiilor culese si se incheie convergent, prin structurarea sintetica a unui plan de actiuni. Iata mai jos un set de principii de respectat si de pasi de efectuat, pentru a trece eficient de la idee la actiune.


PASII


1. Documenteaza-te, fa o ”cercetare de piata” minutioasa. Si mai ales, acorda mare atentie actualitatii datelor. Lucrurile se schimba de la o zi la alta, asigura-te ca operezi, in deciziile tale, cu informatii valide.

2. Transforma actiunea in micro-actiuni. Vei (re)descoperi legea lui Murphy, conform careia, inainte de a face ceva, intodeauna trebuie sa faci altceva.

3. Creaza-ti un document in computer, un desfasurator care defineste clar si concis micro-actiunile si derularea lor cronologica. Prin el vei urmari dezvoltarea proiectului, bifand actiunile indeplinite, pas cu pas.

4. Tipareste sau deseneaza o harta creativa a proiectului, ca un infografic, cu tot traseul activitatilor, pe care sa o ai sub ochi tot timpul, in casa. Foloseste pentru asta culori vii, simboluri grafice vesele, pentru a-ti oferi un mesaj optimist. Fereste-te de tabele si grafice tip PERT, care nu vor face decat sa puna presiune, in momentele tale de relaxare.

5. Prioritizeaza, atunci cand lucrurile nu merg chiar conform planului. Oricat de disciplinat ai fi actionat, adesea evenimentele se imbulzesc, obiectiv si haotic, si te obliga sa adaptezi planul, sa reconsideri termene si conditii. Iar pentru asta ai nevoie de agilitate si de prioritizari succesive.


PRINCIPIILE


1. Odata identificata ideea si ales drumul, asumati-le pana la capat, cu toata increderea in decizia luata. Sigur, vor mai exista bucle de reactie, ajustari, dar nu te abate de la obiectivul final.

2. Asuma-ti riscul. Nu il subevalua, doar fii constient ca este inerent si ca trebuie sa tii cont de el, cu vigilenta. Asta iti va elimina teama si iti va mentine entuziasmul, chiar si in momentele de stagnare ale proiectului tau.

3. Fii disciplinat si diligent. Odata stabilit desfasuratorul activitatilor pe care le ai de bifat, respecta cu strictete termenele de ”livrare” a rezultatelor. Ca si cand ai fi propriul tau angajat si iti dai sarcini pe care esti obligat sa le raportezi conform planului.

4. Creaza-ti propriul ”consiliu”, din persoane pe care stii ca le poti consulta sau care te pot ajuta in diferite etape si domenii ale proiectului tau. Daca vorbim de exemplu despre un nou proiect de cariera, ia calcul membrii familiei, furnizorii de suport psihologic sau financiar, un consultant de cariera. Tot aici poti selecta din reteaua proprie de cunostinte acele persoane de contact cu domeniul profesional ales.

5. Fii extrem de rabdator, cu timpul dar si cu oamenii. Relationarea cu ei cere adesea compromisuri. Tine minte insa: compromisul este o alegere, nu un sacrificiu.

Concluzia ar fi ca trecerea de la idee la actiune poate fi o aventura a schimbarii, cu urias potential de descoperire de sine si de evolutie personala. Daca iti place schimbarea, poti invata cum s-o abordezi, cu stiinta si inspiratie, prin cursurile de consilier in cariera, marca APT. In plus, obtii acreditare nationala si posibilitatea de a profesa intr-o meserie de mare actualitate.