Lumea post-moderna se defineste printr-un grad tot mai inalt de complexitate si instabilitate.  […].Citeste continuarea articolului.

Lumea post-moderna se defineste printr-un grad tot mai inalt de complexitate si instabilitate. Munca a devenit una dintre cele mai nestatornice dimensiuni ale vietii noastre, singura constanta fiind azi cea a plierii si a replierii. Flexibilitatea reprezinta metacompetenta-cheie in contextul in care, pe parcursul vietii noastre active, va trebui sa traversam din ce in ce mai multe tranzitii profesionale. Fluiditatea mediului de business actual trece cariera si dezvoltarea profesionala din sfera organizatiei in sfera individului. Odata ce am primit o asemenea reponsabilitate, ne vom regasi in situatia de a lua mult mai frecvent si pe cont propriu decizii privind cariera.

  1. Managementul carierei.

Aici isi are punctul de plecare prima provocare pentru un consilier de cariera al zilelor noastre: pe masura ce contractul de munca ii face loc contractului psihologic, se impune o schimbare de abordare a procesului de consiliere dinspre conceptul de dezvoltare a carierei catre cel de management al carierei.

Consilierul nu mai faciliteaza pur si simplu alegerile, ci un intreg demers de construire a destinului profesional. Si, intrucat nu doar planul profesional este marcat azi de instabilitate, ci si traiectoriile personale, mergem dincolo de managementul carierei catre cel al vietii in ansamblu. Nu mai vorbim acum de echilibrul munca-viata personala, ci de o intrepatrundere; munca inseamna viata, munca inseamna, mai presus de toate, context social, relatii interumane. Prin urmare, misiunea unui consilier de cariera postmodern va fi aceea de a-si ajuta clientii sa isi construiasca propriile vieti prin munca si relationare.

Acest demers va fi, desigur, conditionat de cultivarea unor competente vitale: abilitatea decizionala in conditii de presiune, gandirea critica, capacitatea de adaptare la schimbare in mod creativ. Capacitatea de adaptare presupune insa intotdeauna un element de stabilitate – cea a sinelui. Stabilitatea vine prin cristalizarea unei identitati de sine. Ei bine, rolul concret al consilierului de cariera va fi tocmai facilitarea unui proces de reflectie care sa il ajute pe client sa isi dezvolte un simt al identitatii (cine sunt, ce vreau, ce sens dau muncii si vietii mele) pentru o adaptare optima la realitatea volatila.

  1. Evolutia tehnologica este un alt test pentru consilierul de cariera al prezentului
  • Retelele de socializare, aplicatiile de mesagerie: Extinderea mijloacelor de interconectare schimba modul de raportare al oamenilor la tot ceea ce inseamna relationare si alegere. Comunicarea virtuala destructureaza ierarhiile, detroneaza autoritatea, induce nevoia de gratificare si de feedback instantaneu si mai ales da frau liber exprimarii si posibilitatii de a alege: a alege, printre altele, cu cine, cand si cum vrei sa te asociezi in viata profesionala. Cum iti ajuti clientul sa isi impace sentimentul tot mai puternic de autonomie cu regulile si rigorile inca existente si necesare in relatiile de munca? Cum ii explici avantajele si riscurile alegerilor indraznete?
  • Inteligenta artificiala: Gratie tehnologiei, se preconizeaza ca in mai putin de 10 ani niciun loc de munca nu va mai semana cu ce cunoastem azi. In viitorul apropiat, vom avea de gestionat o varietate de roluri si sarcini, lucrand cot la cot cu inteligenta artificiala. Designer de senzori, inginer de drone, organizator de fluxuri de date, manager de relatii pentru avatari, designer de sisteme de transport personal rapid sau chiar brokeri de timp: iata doar cateva dintre joburile la care vom aplica nu peste multa vreme. Pregatirea pentru joburi care inca nu exista este o realitate noua, careia consilierii in cariera ar trebui sa ii acorde maxima atentie.
  1. Inflatia informationala

Daca in trecut persoanele aflate in cautarea unui loc de munca sau a unei cariere se vedeau adesea obligate sa ia decizii in relativa necunostinta de cauza, astazi se confrunta cu situatia opusa: coplesite de avalansa de informatii, depun eforturi de orientare si filtrare. Consilierii de cariera trebuie sa fie capabili sa recunoasca simptomele suprasaturarii informationale, sa evalueze nevoile de informare ale clientului, sa identifice momentele prielnice pentru furnizarea informatiei in cadrul sesiunii de consiliere, pentru ca apoi sa discute asupra surselor si sa il ajute pe client sa le discearna calitativ.

  1. Diversitatea de generatii care concureaza pe piata muncii

Pentru prima oara in istorie, locul de munca aduce impreuna cinci generatii. Cum rata schimbarii de azi adanceste clivajul dintre generatii, consilierul de cariera va avea delicata misiune de a gestiona sensibilitatile diverselor segmente de varsta. Tinerii vin cu nonconformism, nerabdare, idei de-a valma, avant antreprenorial, in vreme ce profesionistii maturi au constiinta propriei experiente si competente, consecventa si profunzime, dar si incertitudini sporite privind capacitatea lor de sincronizare cu mereu innoitoarele orizonturi. Ambele categorii resimt nevoia de o busola.

Crezi ca ai fi un bun consilier? Vino sa iti dezvolti si validezi abilitatile in cadrul programulului de formare „Consilier in Cariera” acreditat ANC.

Surse:

Exploring New Horizons in Career Counselling. Turning Challenge into Opportunities, Kobus Maree si Annamaria Di Fabio

Career counselling and positive psychology in the 21st century: New constructs and measures for evaluating the effectiveness of intervention, Annamaria Di Fabio